5 Tips voor het ideale CV

Nelieke Wismans 20 november 2017
Opinie

De afgelopen jaren heb ik duizenden CV’s voorbij zien komen in mijn werk als headhunter bij een executive & interim search bureau. Daarbij vallen mij 2 dingen op, namelijk dat de inhoud vaak benedenmaats is en de vorm/lay-out de afgelopen jaren niet wezenlijk is veranderd.

Je CV is vaak de eerste indruk die je achterlaat bij een organisatie of een bureau. Hieronder 5 tips voor het ideale CV:

1. Focus 
Het ideale CV past op 1 pagina! Dat betekent dat je focus moet aanbrengen en prioriteiten moet stellen. Wat je wilt laten zien zijn je doelen (WHY), je vaardigheden (HOW) en je ervaring (WHAT). Ben kritisch en bedenk: less is more. Schrap alle niet relevante of generieke zaken en beschrijf wat belangrijk is voor je toekomstige positie, wat jou onderscheid en waar je trots op bent.

2. Visie
Helaas doen nog niet veel mensen het, maar een visie op je CV is onderscheidend, laat zien waar jij goed in bent en geeft je ambitie weer. Dit is de elevator-pitch, je eigen unique selling point (USP).  Voor veel mensen, ook ervaren professionals, is het erg moeilijk zichzelf in een paar zinnen kort en krachtig neer te zetten. Het opschrijven van je eigen visie is een ijzersterke oefening die ook in een sollicitatiegesprek goed van pas kan komen. Gebruik bijvoorbeeld Business Model  You als oefening.

3. To-the-point
Ben in de omschrijving van je werkzaamheden to-the-point en laat vanzelfsprekende taken en verantwoordelijkheden weg. Dus niet als communicatiemanager vermelden dat je jaarlijks het communicatieplan maakt (dat mag verondersteld worden), maar wel welke bijzondere projecten je verantwoordelijk voor was en met welk resultaat. Beschrijf context en impact en vooral ook jouw bijdrage daarbij. De STAR-methode is niet alleen een goede gesprekstechniek, maar kan je ook gebruiken om je ervaring te beschrijven.

4. Authentiek
Laat terugkomen wie je bent en geloof in je eigen kracht en onderscheidend vermogen. Jouw ervaring, de manier waarop je werkt, aanstuurt en in welke omgeving jij op je best bent, is uniek. Ben daar trots op en laat dat zien in je CV. Een extreem, maar interessant voorbeeld is de sollicitatie van een Nina die bij AirBnB wil werken: http://www.nina4airbnb.com/

5. Vorm
Veruit de meeste CV’s zijn opgemaakt in het standaard word-sjabloon. Weinig onderscheidend dus terwijl er zoveel goede alternatieven zijn. Zelf ben ik enthousiast over Novoresume https://novoresume.com/, een eenvoudige online wizzard die mooie, eigentijdse CV’s maakt.  En als zelfs het CV van Elon Musk past op, moet dat bij jou ook lukken!

Voor nog meer tips, zie ook deze blog door Novoresume

Nieuws

Gerelateerde artikelen

Opinie
Astrid Prummel 17 mei 2021
‘De gedroomde kandidaat meldt zich zelden via een LinkedIn vacature ’
Opinie
Astrid Prummel 15 januari 2020
Hoe slaag je als interimmer?
Opinie
Astrid Prummel 13 juni 2019
Wat is jouw houdbaarheidsdatum?
Opinie
Herman Rutgers 24 december 2018
In 5 stappen gelukkiger in je werk
Opinie
Petra Hermans 19 november 2018
Hoe corporate communicatie in 10 jaar tijd radicaal veranderde
Opinie
Astrid Prummel 04 september 2018
Vrouwen, claim je succes!
Opinie
Francine Hermans 23 maart 2018
Zo vindt de beste kandidaat de weg naar jouw organisatie
Opinie
Astrid Prummel 16 januari 2018
‘Beoordeel mensen op hun energieniveau, niet op hun leeftijd’