1. Start met reflectie
Voordat je gaat nadenken over de stappen die je wilt zetten, is het belangrijk dat je voor jezelf goed op een rij zet wat voor jouw werkgeluk belangrijk is. Dat klinkt heel logisch, maar hoe doe je dat? Ons advies: ga heel concreet na wat in het afgelopen jaar voor jou de momenten waren waarop je met voldoening hebt gewerkt. Analyseer: wat deed je toen je zo prettig werkte? Aan welke projecten of onderwerpen werkte je? Met wie? En onder welke omstandigheden en randvoorwaarden? Doe dit ook omgekeerd: wanneer ging het niet goed?
Door deze analyse ontdek je wanneer jij in je flow komt en wat je blijkbaar nodig hebt om dit te bereiken. Bekijk deze mooie Ted Talk over The Flow om inspiratie te krijgen.
2. Kijk vooruit: wat wil je leren, ontwikkelen en ontdekken?
Nu je voor jezelf op een rij hebt gezet wanneer je op je best bent, kan je gaan nadenken over je ontwikkeling. Bij Herman Rutgers Executive & Interim Search spreken wij dagelijks professionals die bezig zijn met hun volgende stap. Wij adviseren dan: probeer eerlijk bij jezelf na te gaan wat voor jou op dit moment belangrijk is. Dat kan verbreding zijn, of juist vakinhoudelijke verdieping.
Ga bij jezelf na: welk type rol ambieer je over een aantal jaar, welke competenties en vakinhoudelijke kennis zijn daarbij vereist en welke stappen moet je daarvoor nemen? Dat kan in je huidige functie, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Of misschien is het tijd voor een volgende stap. En bedenk: om carrière te maken hoef je niet per se leiding te geven!
Ook een gezonde werk-privé balans die past bij deze fase van je leven, bepaalt een groot deel van je werkgeluk.
Wij spreken met regelmaat professionals die bijvoorbeeld op prachtige managementposities zitten, maar deep down niet gelukkig zijn met wat ze doen. Het is heel krachtig om het heft van je carrière in eigen handen te nemen en je eigen pad te volgen. Kies ervoor een kleiner team aan te sturen, ga voor een puur inhoudelijk gedreven functie of ga werken in een ander type organisatie of omgeving, als je hart daar ligt.
3. Benoem concrete en haalbare doelen voor het komend jaar
Een doel bereiken geeft voldoening. Benoem er 1 of 2 en maak ze concreet en haalbaar. Het hoeft niet direct groots en meeslepend te zijn want de kans dat je het dan haalt is veel kleiner, met alle frustratie van dien. Vergelijk het met hardlopen: loop niet direct een hele marathon, maar ga eerst eens trainen voor een wedstrijdje van 5 of 10 kilometer. Die doelen kunnen prima in je huidige functie zitten, zo kun je bijvoorbeeld een moeilijk of ander type project oppakken. Daag jezelf uit en bespreek dit met je leidinggevende.
Het volgen van een opleiding kan ook veel energie geven. Een laagdrempelige manier is het volgen van een MOOC: een online opleiding, in je eigen tijd. Zie http://mooc.org/ voor een overzicht of haal een diploma via https://www.coursera.org/
Wij spreken ook vaak professionals die op enig moment in hun loopbaan “iets maatschappelijks” willen gaan doen of meer creatief bezig willen zijn. Wat we hen meegeven is dat je niet alles in je baan hoeft te stoppen. De overstap naar een ngo hoeft niet zaligmakend te zijn (sterker nog, dit zijn ook gewoon bedrijven) en heeft bovendien vaak consequenties voor je salaris. Je behoefte aan zingeving of creativiteit kan je ook invullen naast je baan; ga vrijwilligerswerk doen of volg een creatieve cursus.
4. Stof je CV weer eens af
Ook als je niet een nieuwe functie of baan ambieert, kan het heel verhelderend zijn om je CV nog eens goed te bekijken; het is een handig instrument om jezelf als professional te analyseren. Hoe positioneer je jezelf in je CV: klopt dat met wat je doet en wat je kan? Beschrijft je CV de kern van wie jij bent als professional en waar je talenten liggen? Een goed CV is je elevator pitch en is niet langer dan 2 pagina’s.
5. Gebruik je netwerk
Praten met professionals die werken in een functie of op plekken die jij interessant vindt, kan heel verhelderend zijn. Ook gesprekken met een loopbaancoach of een gespecialiseerd executive search bureau kunnen je helpen je blik te verruimen en op een andere manier naar je carrière te kijken. Een goed bureau zal je kunnen adviseren over je profiel, de volgende stappen die daarbij horen, functies die passen bij deze fase in je carrière en hoe realistisch je ambitie is. Zij overzien de hele markt in jouw vakgebied en kunnen jou een spiegel voor houden.